Vänster
Höger

Konditionstest

Tjej som cyklar

Att konditionsträna regelbundet är en av grunderna till god hälsa. Listan av positiva hälsoeffekter som träning medför är lång och i en tid då vi sitter allt mer stilla framför datorer blir träning allt mer viktig.
Om du har bestämt dig för att komma igång och träna eller du kanske vill utöka din träning så gäller det att träna rätt och framförallt att hålla motivationen uppe så att du inte hamnar tillbaka i gamla vanor.

Våra konditionstester har visat sig vara ett bra sätt att hålla motivationen på topp. Med våra konditionstester kan du följa din utveckling och vi kan också med hjälp av våra konditionstester ge dig specifik träningsrådgivning för hur du ska nå dina mål.

Hos TEAM hälso & friskvård kan vi erbjuda följande konditionstester:

  • Åstrands cykeltest
  • VO2-maxtest (maxpulstest)
  • Laktattest (mjölksyratest)

Åstrands cykeltest

Åstrand cykeltest är ett enkelt submaximalt konditionstest vilket innebär att det är ett mindre ansträngande konditionstest än ett Vo2max-test. Det i sig innebär att alla kan genomföra testet utan obehag, oavsett om man är fysiskt aktiv eller inte.

Testet innebär för deltagaren att cykla på en ergometercykel med en individanpassad belastning tills han eller  hon uppnår arbetspuls, det vill säga när puls och blodcirkulation anpassas till det utförda arbetet. Detta tar i regel mellan 6 till 10 min. Arbetspulsen används därefter för att beräkna deltagarens syreupptagningsförmåga (O2 l/min) och Testvärde (O2 ml/kg*min).

Konditionstestet värderar deltagarens submaximala syreupptagningsförmåga. En avvikande maxpuls kan påverka resultatet i såväl positiv som i negativ riktning.  Testet bör därför i första hand vara ett test på förändring av konditionsvärdena. Med upprepade tester kan deltagaren få ett ”kvitto” på om en träningsperiod gett resultat eller inte.


test

 VO2-maxtest + Laktattest

Mer avancerade konditionstester är våra VO2-maxtester (maxpulstest) och laktattester (mjölksyratest). Dessa konditionstester kan du genomföra på löpband eller på cykel.

VO2-maxtestet (maxpulstest) genomförs med mask över ansiktet och du tar ut dig tills du inte orkar mer. Genom vår högteknologiska utrustning (Cosmed QUARK CPET) mäter vi sedan din in- och utandningsluft som ger ett värde på din maximala kapacitet. Utöver ditt maximala syreupptag kan vi också ge dig värden på maxpuls samt ditt syreupptag på lägre wattmotstånd/hastighet vilket kan ge dig en bild av din löpekonomi.

Laktattestet (mjölksyratest) är ett test för att du ska kunna jobba pulsbaserat med din konditionsträning. Genom stick i fingret under testets gång analyseras och registreras koncentration av laktat i ditt blod som i sin tur hjälper oss att ta fram dina individuella träningszoner och vilken effekt de har på din träning. Det ger dig möjlighet att effektivisera din träning samt på ett vetenskapligt vis forma din träning så du får ut precis det du vill!

VO2-maxtest + Laktatest är vårat mest populära testpaket och passar för dig som verkligen vill ha en fullständig profil över din kondition!

Boka online

Vill du veta mer?

Vi svarar gärna på dina frågor om vår verksamhet och vad vi kan göra för er. Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss och berättar mer.

För bokningar, avbokningar och direkta beställningar ber vi dig istället ringa oss på
031-723 28 00.

Namn *

E-post *

Företag

Telefonnummer *

Meddelande

Skicka

Kund-/fakturaportal


Kundbeställning

MENY