Vänster
Höger

Löpekonomi

Löpekonomitest på TEAM hälso & friskvård i Mölndal ger dig möjlighet att mäta hur pass effektiv du är i din löpning. Detta test är intressant för alla löpare men än mer för de som ska springa långa sträckor där löpekonomi och förmågan att spara energi blir en viktig faktor.

Med bra löpekonomi menas att ha en låg syre- och energiförbrukning på en given hastighet. Genom vår avancerade syreupptagningsutrustning kan vi undersöka dina värden när du springer och därmed få fram din löpekonomi. Testet går ut på att du springer med vår syreupptagningsmask för ansiktet för att registrera ditt syreupptag. Upplägget liknar vårt mjölksyretest där vi försöker nå 4-6 intervaller innan belastningen blir för hård för att kunna fortsätta mäta. Varje intervall varar ca 5 minuter för att nå ett stabilt syreupptag.

Utöver att mäta löpekonomi så kollar vi här också på pulsnivå, ansträngning samt fett- och kolhydratanvändning. Testet kan därför också ge indikationer på träningszoner. Utifrån dina värden undersöker vi hur du ligger till mot givna standarder för din träningsnivå. Vår rekommendation när man gjort ett löpekonomitest är att arbeta med de två faktorer som vi kan påverka i löpekonomin vilka är löpteknik och styrketräning. Från TEAM kan du få hjälp med rätt sorts styrketräning men också att träna din löpteknik. Därefter är det givetvis bra att genomföra ett nytt löpekonomitest för att utvärdera din utveckling. Kan du då springa på samma hastighet med lägre syreförbrukning eller springa på en högre hastighet med samma förbrukning som du hade på en lägre nivå förut så har du förbättrat din löpekonomi.

Det kan normalt sett bli lite varmt i testrummet så det är bra att ha tunna, lätta träningskläder.

För att komplettera detta test är det smidigt att också köra ett laktattest då dessa testerna kan genomföras samtidigt.  Det kan också bakas ihop till ett större testpaket med laktattest, löpekonomitest samt ett avslutande syreupptagstest.

Vill du veta mer?

Vi svarar gärna på dina frågor om vår verksamhet och vad vi kan göra för er. Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss och berättar mer.

För bokningar, avbokningar och direkta beställningar ber vi dig istället ringa oss på
031-723 28 00.

Namn *

E-post *

Företag

Telefonnummer *

Meddelande

Skicka

Kund-/fakturaportal


Kundbeställning

MENY