Vänster
Höger

Mjölksyratest (laktattest)

Detta är ett av våra konditionstest som kan göras antingen på cykel eller på löpband. Testet hjälper dig att kunna jobba puls- eller hastighetsbaserat med din konditionsträning.

Detta test är lite snällare än ett maximalt syreupptagstest men är ett väldigt viktigt test att genomföra och passar därför både för dig som är ny inom konditionsträning såväl som för som är prestationsmotionär eller elitkonditionsidrottare.

Utifrån testet vill vi få fram var din mjölksyretröskel är som egentligen innebär vid vilken punkt du ansamlar för mycket mjölksyra i förhållande till vad som kan elimineras. Detta är en mycket viktig fysiologisk och träningsstyrande parameter. Från testet får vi också fram dina personliga träningszoner för t ex ett långdistanspass eller en viss typ av intervall. Utöver att vi får fram dessa värden är det också intressant att följa mjölksyreutvecklingen under testets gång då det också är viktigt för träningsstyrningen. Resultaten ger dig möjlighet att effektivisera din träning samt forma din träning så du får ut precis det du vill!

Resultaten ges mot puls och hastighet för löpning samt mot puls och watt för cykel.

Upplägget är samma för både cykel och löpning. Man arbetar i 4 minuter på respektive intervall. Under denna 4-minutersintervall så kontrolleras pulsen, vi ber dig gradera ansträngningsgrad på Borgskalan och efter avslutad 4-minuters arbete så tar vi ett blodprov för att mäta mjölksyrehalten.

Testet individbaseras utifrån din kapacitet. Vårt mål är att genomföra 4-6 intervaller under testets gång och vi har ca 30-60 sek vila mellan varje intervall. Vi höjer motståndet på cykeln eller hastigheten på löpbandet inför varje ny intervall så det blir mer och mer ansträngande under testets gång. När vi passerat mjölksyretröskeln så avbryts testet vilket innebär att det inte är ett maxtest.

Det kan normalt sett bli lite varmt i testrummet så det är bra att ha tunna, lätta träningskläder.

Tillsammans med detta test rekommenderar vi att göra ett VO2-maxtest för att få en fullständig konditionsprofil. Dessa tester kan göras samtidigt i form av vårt VO2-max + Laktattest. Detta är vårt mest populära testpaket och passar för dig som verkligen vill ha en fullständig profil över din kondition!

 

Laktattest
Boka online

Vill du veta mer?

Vi svarar gärna på dina frågor om vår verksamhet och vad vi kan göra för er. Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss och berättar mer.

För bokningar, avbokningar och direkta beställningar ber vi dig istället ringa oss på
031-723 28 00.

Namn *

E-post *

Företag

Telefonnummer *

Meddelande

Skicka

Kund-/fakturaportal


Kundbeställning

MENY